Analize za pankreatitis za diagnostiko

Ena najpomembnejših stopenj diagnoze delovanja in raka trebušne slinavke pri domnevnem pankreatitisu, za katero je značilno vnetje, so analize. Pacient mora zagotovo dostaviti kri, blato in urin - to je osnovni sklop, ki daje zdravniku začetno referenco. Kaj je posledica analiz, ki čakajo na različnih stopnjah bolezni?

Splošni test krvi

Primarni pregled je darovanje krvi s prsta, da se oceni število rdečih krvnih celic in njihova hitrost potopitve (ESR), ravni hemoglobina in bele krvničke. Kar se tiče sprememb teh indikatorjev, se v trebušni slinavki pričakuje vnetni proces, vendar je brez dvoma mogoče ugotoviti, pankreatitis in razjasniti njegovo obliko ali stopnjo. Obstaja več odtenkov:

  • Če so po zdravljenju vsi kazalniki v skladu z normo, lahko poleg ESR to kaže tudi pojav zapletov.
  • Ob ozadju kroničnega pankreatitisa se stopnja levkocitov in ESR postopoma zmanjšuje.
  • Če pride do težav z absorpcijo hranil, ima pacient znake anemije v krvi.
  • Krvni test za pankreatitis s hemoragičnimi zapleti (krvavitev) bo pokazal padec hemoglobina in rdečih krvnih celic.

Za najbolj natančno diagnozo je priporočljivo, da se ta pregled izvede dvakrat. Dešifriranje rezultatov tegaAnaliza in bolnik lahko storite tako, da njihovo delovanje primerja s predpisi, vendar je tveganje za napako, saj "zdrave številke" za različne bolnišnice in laboratorije razlikujejo. Analgezija s pankreatitisom pogosto izgleda tako:

Označevalnike (merske enote) Norma Akutni pankreatitis Kronični pankreatitis
Moški Ženske
rdeče krvničke (* 10 * 12 celic /l) 4,0-5,5 3,5-4,4 precej nižja od običajne
levkociti (* 10 * 12 celic /l) 3,9-5,5 3,9-4,7 15-20 ne dosega normativnih kazalcev
antigene odsoten navzoči odsoten
ESR (mm /leto) 0-15 0-20 povišana znižana
hematokrit (l /l) 0,44-0,48 0,36-0,43 povišano
hemoglobin (g /l) 135-160 120-140 pod normativnimi vrednostmi

Biokemijski test krvi

Podroben slika telesa pri bolnikih s pankreatitisom pokazala v študiji biokemične analize, ki mora bi v času hospitalizacije zaradi akutnih napadov že prvi dan. Skozi bolnišnično oskrbo, je potrebno spremljati amilaze - encim, ki razgrajuje škrob. Pomembno: Ta indikator je ključen za začetno diagnozo. Na začetek njene bolezni skok v krvi je 12 ur, vrhunec traja do 30 ur in 2-4 dni številke prišli nazaj na normalno. Poleg amilaze so pomembni naslednji oznaki:

  • Glukoza - nad normativnovrednosti (v zdravem človeškem zgornjem delu lesa - 5,8 mmol /l) v ozadju nezadostne proizvodnje insulina.
  • Bilirubin - povišan s kamni v žolčniku, ki nastanejo zaradi edema trebušne slinavke.
  • Alpha amylase - indikator nad normo 4-5 krat ("zdrave" številke - 0-50 OD /L).
  • Lipaze (cepljive maščobe) - višje od normalne (več kot 60 ie /l), vendar če se proučijo testi za kronični pankreatitis, bo kazalnik netočen.
  • Transaminaza - povečanje kratkoročnega, z akutnim potekom.
  • Tripsin, elastaza, fosfolipaza - povečanje kroničnega vnetnega procesa.
  • Albumin, skupni protein, feritin, transferin - zmanjšan.
  • C-reaktivni protein - prisoten v tumorjih, nalezljive lezije.
  • Kalcij - zmanjšan v hudi smeri.

raziskave iztrebkov

Težave z zunanjo sekrecijsko aktivnost trebušne slinavke in sintezo prebavnih encimov se spremljajo pri proučevanju fekalnih mas. Pacient je zaskrbljen zaradi dejstva, da je prvič težko izplakniti stol, da ima neprijeten vonj in sijočo površino ter pogosto apetit za odstranitev. Strokovnjaki istega laboratorija bodo pozorni na:

  • premočna barva - govori o težavah z žolčnim traktom (razpadajočo trebušno slinavko);
  • delci neprečiščene hrane;
  • prisotnost maščob v fekalnih masah.

urina

Pri pacientu se v urinu šteje testiranje akutnega pankreatitisa, predvsem amilaze, vendar je tu povišana raven dlje,kot v krvi. To je mogoče videti v 4 urah (štetje od prvih manifestacij bolezni), traja 3-5 dni. Pomembno: pri bolnikih s kroničnim ali hudim vnetjem so ravni amilaze znotraj običajnega obsega (manj kot 408 OD /dan). Poleg tega je motnja delovanja trebušne slinavke taka sprememba v urinu:

  • motnost biomateriala (nastane zaradi prisotnosti gnoja);
  • temna barva (ki kaže na bolezni ledvic);
  • pozitivna analiza glukoze pri akutnem pankreatitisu (sladkor v urinu ne sme biti prisoten, to odstopanje pa je določeno tudi pri sladkorni bolezni, motnjah ledvic);
  • prisotnost hemoglobina v urinu (tudi majhne vrednosti);
  • diastazo (v akutni obliki).

Video posnetki

Informacije, predstavljene v članku, so informativne narave. Materiali izdelka ne zahtevajo samostojnega zdravljenja. Samo usposobljeni zdravnik lahko diagnosticira in svetuje o zdravljenju, ki temelji na posameznih značilnostih posameznega bolnika.

Sorodne publikacije